Uuden jäsenyrityksen esittely: biokaasulla keskeinen rooli Valion tavoitteessa saavuttaa hiilineutraali maitoketju 2035 mennessä

Valio tavoittelee hiilineutraalia maidon arvoketjua vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa, että kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään ja sidotaan ilmasta vähintään sama määrä kuin niitä syntyy maidon matkalla tilalta kauppaan. Keskeinen osa tavoitettamme on biokaasun tuotanto lannasta sekä biokaasun hyödyntäminen logistiikassamme.

Valiolla on tehty korkeatasoista tutkimustyötä ja elinkaarilaskentatyötä pitkään. Tunnemme toimintamme ympäristövaikutukset ja teemme töitä hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Tavoitteemme eivät rajaudu vain ympäristövaikutusten vähentämiseen, vaan pyrimme saamaan aikaan positiivista kädenjälkeä.

Kun biokaasun tuotannossa käytetään lantaa, voi biokaasun päästövähenemä olla yli 100 %. Siksi näemme biokaasun tärkeänä mahdollisuutena positiivisiin ympäristövaikutuksiin ja maitotilojen toimintaedellytyksien parantamiseen. Toivomme biokaasuntuotantoomme osallistuvan laajasti myös Valion ulkopuolisia maatiloja.

Edistämme biokaasun tuotantoa yhdessä St1:n kanssa tytäryhtiömme Suomen Lantakaasu Oy:n toimesta. Ensimmäistä hybridituotantomallilla toimivaa biokaasulaitoskokonaisuutta suunnittelemme Ylä-Savoon vuoteen 2026 mennessä.

Tuotannosta syntyvää biokaasua on mahdollista hyödyntää myös Valion logistiikassa. Kuljetuksissamme on jo käytössä viisi biokaasulla käyvää maitoautoa. Niillä ajettiin vuonna 2022 noin 1,1 miljoonaa kilometriä − siis noin 880 kertaa Helsingistä Utsjoelle.

 

Lisätiedot: Senior Project Manager, Janika Keinänen, janika.keinanen[at]valio.fi

 

Suomen Lantakaasu Oy

Suomen Lantakaasu Oy on Valion ja energiayhtiö St1:n yhteisyritys. Sen tavoitteena on yhteensä 1 TWh lantapohjaisen uusiutuvan liikennepolttoaineen tuotanto, mikä vastaisi neljäsosaa Suomen biokaasutavoitteesta vuoteen 2030 mennessä.

Maailman innovatiivisin maito- ja ruokatalo 

Valion tehtävä on luoda hyvinvointia ja makuelämyksiä vastuullisesti. Teemme maistuvia tuotteita maidosta ja useista muista raaka-aineista. Tarjoamme makunautintoja, vaihtelua ja iloa ruokapöytään. Samalla toteutamme tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä: ruoan riittävyyden turvaaminen, kansanterveyden kohentaminen ja eläinten hyvinvoinnin parantaminen ovat esimerkkejä vaikutuksistamme.

Scroll to Top