CiNURGi-hanke etsii keinoja tehostaa ravinteiden kierrätystä

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry osallistuu CiNURGi-hankkeeseen, jonka rahoittaja on EU:n Itämeren alueen ohjelma (Interreg). Ravinteiden kierrätyksen tehostaminen on välttämätöntä ravinnehukan välttämiseksi. Ravinteiden vuotaminen kierrosta on yksi Itämeren rehevöitymisen suurimmistä syistä. Lisäksi ravinnehukan välttäminen vähentää Itämeren alueen riippuvuutta tuontilannoitteista.

CiNURGin tavoitteena on yhdistää ravinteiden kierrätykseen liittyvä biotalous ja kiertotalousratkaisut.  Hyödyntämällä synergiaa maataloudesta, kunnallisista ja teollisista lähteistä peräisin olevien biomassojen käytön välillä voidaan tehokkaammin luoda lannoitetuotteita, jotka kierrätetään takaisin alkutuotantoon.

Hankkeessa kehitetään ja edistetään ravinteiden turvallisen ja kestävän kierrätyksen standardeja. CiNURGi tukee EU:n Vihreän kehityksen (Green Deal) toimintasuunnitelmaa, Itämeren suojelukomission (HELCOM) Itämeren alueelle laatimaa ravinteiden kierrätysstrategiaa ja EU:n Itämeren alueen strategian (EUSBSR) toimintasuunnitelmaa.

Hankkeen vetäjänä toimii Research Institutes of Sweden (RISE) ja mukana on 24 muuta hankepartneria, joiden kautta kaikki Itämeren rantavaltiot ovat edustettuina. Lähes puolet hankekumppaneista on yrityksiä. Vuoden 2024 alussa alkavan ja kolmivuotisen hankkeen budjetti on 6,5 miljoona euroa.

 

Lisätiedot: Anna Virolainen-Hynnä, 0400987805, anna.virolainen-hynna@biokierto.fi

Scroll to Top