Biokaasun verotukseen muutoksia 1.1.2023

Biokaasun oli aikaisemmin valmisteverotonta, mutta tilanne muuttui vuoden alussa. Liikennebiokaasun ohella myös lämmityskäytön valmisteveron piiriin. Biokaasun pientuottajat, eli alle 1 GWh vuosittain tuottavat, säilyvät verotuksen ulkopuolelle, jos rekisteröityvät verohallinnolle. 

Biokaasun lämmityskäytön verottomuus loppuu. 1.1.2023 alkaen kestävälle biokaasulle kohdistetaan EU:n energiaverodirektiiviin minimiverotaso (1,20€/MWh). Lisäksi tulee myös hiilidioksidivero energiaveromallin mukaisesti, mikä on kestävyyskriteerit täyttävälle biokaasulle 6,47 €/MWh ja jätteistä tuotetulle 0 €/MWh. Lisäksi tulee myös huoltovarmuusmaksu.

Poikkeuksena tästä on biokaasun pientuottajan tuottama ja paikallisesti käytetty biokaasu, joka on jatkossakin verotonta. Verottomuuden edellytyksenä on kuitenkin rekisteröityminen biokaasun pientuottajaksi. Pientuotannon yläraja on yhden gigawattitunnin tuotanto kalenterivuoden aikana.

 

Kaikkien tuottajien tulee rekisteröityä Verohallinnolle

Velvoite rekisteröityä koskee kaikkea biokaasun tuotantoa. Siihen kuuluvat myös esimerkiksi tuotanto maatiloilla omaan käyttöön sekä kaatopaikkakaasun tuotanto, jos sillä tehdään muutakin kuin poltetaan soihdussa. Rekisteröinti on säädetty pakolliseksi sähköverolaissa. (lisätietoa). Kaikkien biokaasun tuottajien on siis rekisteröidyttävä Valmisteverotuksen rekisteriin ennen biokaasun tuotannon aloittamista. Jos suunniteltu biokaasun tuotantomäärä on vuodessa:

  • enintään 1 GWh, riittää, että rekisteröityy biokaasun pientuottajaksi.
  • Yli 1 GWh vuodessa, täytyy rekisteröityä biokaasun tuottajaksi

 

Lisätietoa:

 

 

 

 

AINEISTOT

Scroll to Top