Syksyn budjettiriihessä tehdään tärkeitä päätöksiä. Budjettiriihessä tehdään hallitusohjelman ohella toimeenpanopäätöksiä myös usean muun ohjelman osalta, joista toimialamme kannalta keskeisiä ovat Kansallinen biokaasuohjelma, Fossiilittoman liikenteen tiekartta ja Kestävän kasvun ohjelma. SBB on käynyt läpi ministeriöiden talousarvioehdotukset ja laatinut kehitysehdotukset, joilla voidaan siivittää biokaasu-ja ravinnekierrätyssektorit kasvuun.
Biokaasun ja ravinnekierrätyksen näkökulmasta ministeriöiden talousarvioesityksissä on hyvää energiatukitason kasvattaminen, energiaintensiivisten yritysten sähköistämistuki, sekä kiertotalouden ja ravinteiden kierrätyksen edistäminen. Talousarvioesityksessä on sen sijaan muutama kohta, jotka uhkaavat biokaasun tuotannon kannattavuutta keskipitkällä aikavälillä: biokaasun lämmityskäytön verottomuuden poistaminen sekä maatalousbiomassapohjaiseen biokaasun ja ravinnekierrätyksen edistämiseen suunnattujen määrärahojen poistaminen.
Suomen kestävän kasvun ohjelman sisältyvien toimenpiteiden osalta talousarvioesitys on sekava, sillä osa ministeriöistä on sisällyttänyt niitä talousarvioesitykseensä ja osa ei. Kestävän kasvun ohjelman toimenpiteistä biokaasua ja ravinnekierron kannalta keskeisiä ovat erityisesti erilaiset vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen liittyvät investointituet, ajoneuvojen hankintatuet ja kaasunjakeluinfratuki. Kestävän kasvun ohjelma mahdollistaa kasvuloikan biokaasusektorille ja ravinnekierrätykseen.
Kansallisen biokaasuohjelman toimintasuunnitelmaan on määritelty biokaasun ja ravinnekierron kannalta keskeiset toimet vastuutahoineen ja aikatauluineen. Hallitus on jo toteuttanut toimenpiteitä biokaasun ja ravinnekierrätyksen edistämiseksi, mutta vasta osa kansallisen biokaasuohjelman toimenpiteistä on saatu valmiiksi. Biokaasuohjelmassa määritellyt toimenpiteet ovat edelleen ajantasaisia.
Elokuussa julkaistu IPCC:n raportti kertoi selvästi, ettei ilmastotoimia voida enää viivyttää. Suomessa päästöjä tulisi vähentää erityisesti liikenteessä ja maataloudessa; ravinteiden kierrätyksellä ja biokaasulla on selkeät roolit näiden sektoreiden päästövähennystoimissa. Näkemyksemme mukaan ilmastotoimien osalta suurin uhka on nyt se, että kansalliset ilmastopäätökset viivästyvät. Budjettiriihessä voidaan vastata tähän, sillä silloin on mahdollisuus toimeenpanna fossiilittoman liikenteen tiekartassa, kestävän kasvun ohjelmassa ja hallitusohjelmassa määritellyt ilmastotoimenpiteet.
Yksityiskohtaisempi evästys syksyn budjettiriiheen biokaasun ja ravinnekierrätyksen osalta on esitetty alapuolella.
Lisätietoa: Anna Virolainen-Hynnä, toiminnanjohtaja Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, anna.virolainen-hynna@biokierto.fi, 0400-987805