Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja Suomen rannikkostrategian luonnokseen (VN/25152/2023)
Tausta
Rannikkostrategia muodostettiin laajan sidosryhmäyhteistyön kautta. Yhteiset kehittämisen periaatteet sekä TOP 10 toimenpiteet ovat sidosryhmien työn tulos.
Tavoitteet
Rannikkostrategian tavoitteena on edistää rannikon kestävää käyttöä vastaten luontokadon, ilmastomuutoksen ja saastumisen uhkiin. Rannikkostrategia ohjaa ja viitoittaa rannikolla tapahtuvaa kehittämistä ja suunnittelua. Strategiassa keskitytään yhteisen toimintamallin näkökulmaan: tunnistetaan keskeiset sidosryhmät ja vuorovaikutuspisteet, yhdessä tekemisen ja tiedonjakamisen paikat sekä ohjauskeinoja. Näiden yhteisten toimenpiteiden sisältöjä ja vastuita konkretisoidaan toimenpidekorteilla.
Strategia tullaan viimeistelemään syksyn aikana.
Linkit
https://storymaps.arcgis.com/stories/5f7386b449e44d048202d32d924ae155 – Suomen rannikkostrategia, luonnos
https://storymaps.arcgis.com/stories/d7716944250f48db9a81ef0bb0917709 – Finlands Kuststrategi, utkast
Poimintoja SBB:n lausunnosta:
-Nyt strategialuonnoksesta puuttuu täysin biokaasu ja ravinteiden kierrätys, jotka ovat keskeisiä toimenpiteitä monilta osin rannikon kestävän käytön kehyksessä esimerkiksi ilmastonmuutoksen monimuotoisuuden, uusiutuvan energian sekä rehevöitymisen osalta
-SBB ry pitää tärkeänä, että strategiassa on huomioitu kokonaisvaikutusten arvioinnin kehittäminen, niin että rannikkoalueen erityispiirteet tunnistetaan. Uusiutuvan energian osalta vedyn lisäksi biokaasun tarkastelu osana rannikkoalueen systeemiä tulisi SBB ry:n mielestä huomioida.
-Ekosysteemien toimivuus on olennainen osa ruoan riittävyyden turvaamista. Siksi ravinneomavaraisuus ja orgaaniset kierrätyslannoitevalmisteet ovat keskeisessä roolissa osana kotimaan ruokaturvaa, mikä tulee nähdä strategisena asiana SBB:n mielestä. Biokaasu on hajautettua energiantuotantoa, joka kytkeytyy tiiviisti sekä ruoan-, että energiantuotantoon: sen avulla tuotettu puhdas energia sekä kotimaiset kierrätyslannoitteet ovat tärkeitä Suomen huoltovarmuudelle.
Lisätiedot: Nelli Pitkänen, Ravinnekierrätyksen asiantuntija, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry